Film: Lights Out

Handling

När Rebecca växte upp var hon aldrig riktigt säker på vad som var verkligt och inte då lamporna släcks. När hon flyttade hemifrån trodde hon att hon lämnat rädslan bakom sig. Hennes lillebror Martin upplever dock samma oförklarliga och hemska saker som tärde på hennes psyke som liten. Ett skrämmande väsen som har en mystisk sammankoppling med hennes mamma, har återkommit.

Lights Out på IMDB

Mina tankar

Fyyy fan vilket läskigt spöke! Att det bara syns i mörker och försvinner i ljus la upp för flera riktigt obehagliga scener. Redan första scenen sätter tonen och sen blir det bara värre. Jag blev på riktigt stressad av att se karaktärerna desperat försöka hålla sig i ljuset samtidigt som Diana (spöket) smyger runt i skuggorna och ser läskig ut.

När huvudpersonen Rebecca hittar en UV-ljuslampa som gör att man får se hur Diana faktiskt ser ut blir det inte mindre skrämmande heller. Riktigt bra design.

nope nope nope nope

Rebecca förresten var en ovanligt ok huvudkaraktär. Inte i närheten så blåst som snygga blondiner brukar vara i skräckfilmer. Dock förstod jag aldrig varför hennes avoghet mot ”pojkvännen” var så viktig att visa. Hon verkar över lag ha problem med personliga relationer, men men det kändes inte som om det var någon riktig poäng med hela den biten. Brodern gör även stor affär av att hon ”kom tillbaka” till honom men hon har aldrig visat minsta tecken på att vilja överge honom? Ok, hon har en komplicerad relation till både mamman och brorsan men så fort de hamnar i knipa kommer hon omedelbart till undsättning? Det hade varit mer meningsfullt om man fått se att Rebecca faktiskt överger och struntar i dem, men det gör hon aldrig.

Främst tyckte jag dock om henne för hennes lägenhet. Hon har massvis med mer eller mindre läskiga posters överallt, bl a med Ghost och Avenged Sevenfold.
Det finns även en poster med ordet ”släckt” skrivet på svenska, vilket är lite extra kul. Lights Out baseras tydligen på en svensk kortfilm med samma namn och som är gjord av samma regissör: David F. Sandberg.

Slutet var för mig rätt oväntat, och lite oförklarligt. Eller, det framgick tydligt att det hela hade med mamman att göra, men jag förstod inte att mamman var nyckeln till hela Dianas existens. Och jag tror inte filmen gjorde ett så bra jobb att visa det hela heller. Nu i efterhand önskar jag att filmen lagt mycket mer tid på mamman och vad hon måste ha gått igenom under hela sitt liv.

Överlag är det dock en riktigt bra skräckfilm!

Snyggt gjord och med inte helt värdelösa karaktärer. (Bara en sån sak som att pojkvännen faktiskt sticker och hämtar hjälp när han får chansen! Sån intelligens brukar sällan synas i skräckfilmer, haha!)

Filmen lyckas dessutom bygga upp en kuslig stämning som inte bygger på chock och jump scares. Jag satt hela tiden och liksom spände mig och väntade på att få se spöket dyka upp, även under scener i dagsljus.


Publicerat

i

Etiketter: