Film: Dorian Gray

Handling

När en påfallande vacker, men naiv ung Dorian anländer till det viktorianska London dras han in i en social virvelvind av den karismatiske Henry Wotton som introducerar Dorian till stadens hedonistiska njutningar…

Dorian Gray på IMDB

Mina tankar

Det är först och främst en väldigt vacker film. Jag älskar allt som utspelar sig i 1800-talets Storbrittanien och det här är inget undantag. Fantastiska kostymer och miljöer och dessutom mycket vackert ljussatt.

Det tar ett bra tag innan filmen kommer igång på riktigt. Första 20 minutrarna är mest bara diverse societspartyn och bordeller där karaktärerna talar filosofiskt om livet och dess förgänglighet. Men det syftar ändå till att vi får se den unge, naive Dorian gradvis förföras av dekadensen och falla allt djupare in i synd och lust.

Dock är scenen då han faktiskt säljer sin själ inte speciellt märkvärdig. Man missar det nästan om man inte är uppmärksam.

Henry Wotton, Dorian Gray och konstnären Basil Hallward

Det är långa transportsträckor även efter att han sålt sin själ, men när porträttet ska skrämmas så SKRÄMS det verkligen. Det var några riktigt obehagliga scener då jag verkligen hoppade till i soffan. Jag tittar fortfarande snett på tavlorna här hemma, haha!

Dorian Gray är en långsam men mycket vacker, tragisk och effektfull skräckfilm. Som en lite mindre urspårad Woman in Black (en av mina favorit-skräckisar).
Ben Barnes funkar fint som den vackre Dorian och Colin Firth är fantastik som alltid i rollen som Henry Wotton.


Publicerat

i

Etiketter: