Att se mer svensk/skandinavisk film och serier

Jag håller inte på med nyårslöften egentligen, men nu i år har jag gett mig själv ett… inte löfte men mål. Något att sträva mot.

Målet är: jag ska se mer svensk och/eller skandinavisk film och tv.

Det jag har insett är att jag använder så sjukt mycket engelska i mitt dagliga liv och det börjar besvära mig.

Jag är webbutvecklare vilket innebär att jag skriver och läser kod baserad på engelska, och när jag behöver kolla upp nåt eller vidareutbilda mig i jobbet så är det 100% engelska som gäller. Och sen utanför jobbet skriver jag på engelska forum, läser engelska böcker, lyssnar på engelska musiker och poddar och kollar uteslutande amerikansk eller brittisk media. Och jag menar allvar, den enda svenska tv jag tittar på är Rapport och Melodifestivalen. Jag kollar verkligen inte på nåt annat på svenska. När jag är hos min mamma blir det mycket tv pga hon har den alltid påslagen och jag känner aldrig igen en enda människa. Alla dessa ”kändisar” som jag aldrig hört talas om över huvud taget… (Och det är inte som jag försöker kokettera med att jag inte kollar på tv, jag kollar på massor med tv och har pinsamt bra koll på utländska kändisar – bara inte svenska.)

Så problemet är å ena sidan att jag känner att jag tappar lite kopplingen till svensk kultur. Folk pratar om nåt program eller serie och jag bara stirrar dumt. Känns fel att man blivit så anglifierad eller vad man ska kalla det.

Å andra sidan har all engelska gjort att min svenska börjat bli lidande. Jag skriver och läser och lyssnar på så mycket engelska att jag har börjat komma på mig själv med att tänka på engelska. Och när jag pratar (svenska) blir det i regel nån pinsam svengelska då jag inte kommer på något bra uttryck på svenska så använder engelska istället. 🙈

Men nu ska jag som sagt försöka anstränga mig att ge svensk eller i alla fall skandinavisk film och tv en chans.

Största problemet lär vara att hitta nåt jag gillar då jag avskyr deckare. Hela den här mörka kriminaldrama-grejen som hela Sverige verkar älska så mycket är verkligen inte min stil. Poliser som går omkring i grå korridorer alt grå regnvåt skog alt grå regnvåt gata och muttrar surt om nån seriemördare är bara ZZZ enligt mig.
Det jag gillar är övernaturlig skräck, fantasy och sci-fi. Är det inga spöken, drakar eller utomjordingar med är jag inte intresserad, typ.

Nu fattar jag att lilla Sverige inte har budget att göra avancerade scener och effekter, men jag får väl ändå försöka luska fram de lite mer udda filmerna tänker jag. Typ Gräns. Den gillade jag skarpt! Och Norges Trolljegeren.
Kom på nu att jag inte sett Låt Den Rätte Komma In, det är ju en lovande kandidat. Och Den Blomstertid Nu Kommmer.

Ska vi säga i alla fall 12 filmer/serier under året? En per månad, det borde jag klara.


Publicerat

i